Urban transects, αρχές
Ο όρος transect ορίζεται από τους γεωγράφους ως «ένας μηχανισμός παρατήρησης του εδάφους ή η απεικόνιση ενός χώρου κατά μήκος μιας γραμμικής διαδρομής και αναπτυσσόμενου στην κάθετη διάσταση του με στόχο να αναδείξει μια χωρική υπέρθεση ή διάδοχη, ή τις σχέσεις ανάμεσα στα φαινόμενα» (Marie-Claire Robic, 2005). Εφαρμοζόμενη στην ανάπτυξη της (εδαφικης) περιοχής , το transect είναι μια πρακτική, της οποίας η θεωρητική και η πρακτική βάση των στοιχείων της έχει τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του εικοστού αιώνα ιδιαίτερα από τον σκοτσέζο πολεοδόμο – βοτανολόγο Patrick Geddes.
Τεχνική απεικόνισης όσο και πρακτική πεδίου, το transect σήμερα επανεξετάζεται. Για εμάς αποτελεί ένα υβριδικό μηχανισμό ανάμεσα στην τεχνική τομή και την πορεία των αισθήσεων : απαρτίζεται από σχέδια, μετρήσεις ,φωτογραφίες , κείμενα ή video,με την προϋπόθεση ότι γίνονται επί τόπου χρησιμοποιώντας την αντίληψη ,το λόγο ,την περιπλάνηση συνήθως περπατώντας . Αποκαθιστώντας την ατμοσφαιρική διάσταση στις αστικές αναπαραστάσεις , καθιστώντας εφικτή την καταγραφή των αφηγήσεων των κατοίκων σε εξειδικευμένες διεπιστημονικές συζητήσεις ,το transect γίνεται ένα εργαλείο αναζήτησης και έκφρασης του αισθητού χώρου και των βιωματικών πρακτικών.
Ως εκ τούτου το transect επιτρέπει την διατύπωση δυο συνήθως ασύνδετων θέσεων , αυτών της ανάλυσης και της σύλληψης της ιδέας . Εάν το transect δανείζεται από την απογραφή την ικανότητα να εντοπίζει και να συλλέγει τις πιο διαφορετικές καταστάσεις , παραπέμπει επίσης στο «Mnemosynes atlas» του Aby Warburg και το «paradigme indiciaire» του Carlos Ginzburg. Με το πέρασμα από την κάτοψη στην τομή επιτρέπει την ανάπτυξη της πόλης στον κοινωνικό ,τον περιβαλλοντικό και τον ιστορικό της τομέα όσο και στον τομέα του σχεδιασμού της. Γραφικές αναπαραστάσεις ,αφηγήσεις της ζωής , αντιλήψεις της ατμόσφαιρας ... Το transect γίνεται ένας χώρος εργασίας που μοιράζεται και τροποποιείται από τους τοπικούς φορείς- κατοίκους , τους ειδικούς καθώς επίσης και από τους ιθύνοντες και τους σχεδιαστές. Με τους όρους του Deleuze , φτιάχνουμε ένα σύμβολο μιας προσέγγισης της πόλης από το κέντρο « par le milieu ».
Μεταξύ της μεγάλης ιστορικής αφήγησης της πόλης και τις ρεαλιστικές μικροαφηγήσεις της χρήσης , το transect για εμάς είναι ένα ιδανικό όργανο αφήγησης για τη σύλληψη των αστικών ατμοσφαιρών του αύριο όπως επίσης και για την εγγραφή του αστικού σχεδιασμού σε μια δυναμική – «κληρονομιάς».
Βόλος
Για να εξερευνήσετε το Βόλο και τις ατμόσφαιρες του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, έχουμε προγραμματίσει 20 transects των περίπου 2km το καθένα. 20 ταξί θα μεταφέρουν 4 άτομα για κάθε ταξί , δηλαδή 80 στο σύνολο συνέδρους σε 20 διαφορετικά σημεία εκκίνησης. Κάθε ομάδα ( 4 ατόμων ) με τη μεγαλύτερη δυνατή ανάμιξη εθνικοτήτων και επιστημονικών πεδίων, θα προσπαθήσει να μείνει όσο πιο κοντά στη γραμμή του transect που της έχει δοθεί και να καταγράψει την δίκια της διαδρομή στο χάρτη.
Με τεχνολογικά μέσα που έχουν αναπτυχτεί από το LECAD θα ενώσουμε τα transects με αυτές τις απλές καταγραφές με video (από κινητό τηλέφωνο) με στόχο έπειτα να ξαναδούμε τα 20 transects κομμένα σε αποσπάσματα και ταξινομημένα σε θεματικές ενότητες.
Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί στο τέλος του διαλόγου 2, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στον εξωτερικό αμφιθέατρο του Τμήματος.
Οδηγίες
Υποχρεωτική εγγραφή –δραστηριότητα περιορισμένη για 80 άτομα
Αναχώρηση 15:00 από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων μηχανικών
Άφιξη: Για την επιστροφή, μόλις φτάσετε στο παραλιακό μέτωπο , επιστρέψτε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων μηχανικών για να παραδώσετε τα video και την καταγραφή της διαδρομής σας.
Η ομάδα για κάθε transect αποτελείται από:
Ένα εργαστήριο σχεδιασμένο από τους : Γιώργο Καλαούζη, Γιώργο Παπακωσταντίνου, Nicolas Rémy, Nicolas Tixier.
Με την συμμετοχή των : Χρυσοθέμη Κουλουμέντα, Έλλη Πετρίδη, Βαγγέλης Αγάτσας, Σπύρος Καπογιαννόπουλος, Μίλτος Τσακίρης, Χριστίνα Μαρούδη, Κατερίνα Κατσιγιάννη, Κατερίνα Αναστασίου, Έυη Βρούζα, Άλεξ Βουνάτσος, Κωσταντίνα Κουκογιανίδου, Έυα Κοσβύρα, Μαρία Αναστασιάδου
Μπορείτε να προβάλετε τα χαρακτηρισμένα αποσπάσματα των βίντεο χρησιμοποιώντας την εφαρμογή εδώ.
4 Jan. 2016:
Deadline for abstract submission
20 Fev. 2016:
End of review phase
25-26 Fev. 2016:
Feedback to authors
3 May 2016:
9 May 2016:
NEW Deadline for article submission
21-24 Sept. 2016:
Congress